×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


Pensioenakkoord rechtvaardig?

Pensioenakkoord rechtvaardig?


Het pensioen akkoord juni 2019.
De hardline neoliberaal Koolmees, die uit is op de volledige privatisering van het pensioenstelsel. Om dat te bewerkstelligen moeten de huidige fondsen gedwongen worden om zoveel mogelijk op een commerciële lijfrentepolis gaan lijken. Deze droom komt met dit pensioenakkoord een paar flinke stappen dichterbij. Want naast het afschaffen van de ‘nominale zekerheid’ wordt ook de stap gezet naar individuele pensioen potjes en wordt de doorsnee premie afgeschaft. De doorsnee premie betekende dat jongeren, die nog langer de tijd hebben tot aan hun pensionering en daarom meer rendement kunnen verwachten over hun inleg, evenveel betalen als ouderen. Deze intergenerationele solidariteit is eerlijk, omdat jongeren zelf ook oud worden en ouderen over het algemeen zelf ooit jong waren. Bovendien zorgde het voor een stabieler systeem.

Dit is met andere woorden een heel slecht pensioenakkoord.

Het biedt geen oplossing voor de problemen, het verlicht de pijn maar een heel klein beetje en vooral betekent het dat de neoliberalen en de werkgevers een aantal grote stappen zetten in hun strategie om de pensioenen te privatiseren. Daar kijken verzekeraars en banken al verlekkerd naar: dat miljoenen Nederlanders bij hen aankloppen voor het openen van een pensioenrekening en voor advies. Nationale Nederlanden (NN),de grootste verzekeraar van ons land, heeft al toegegeven flink te kunnen profiteren van de hervorming van ons pensioenstelsel. NN en andere verzekeraars verwachten winst te maken met pensioenproducten. De kosten voor pensioenbeheer liggen bij verzekeraars tot liefst zes keer hoger (!) dan bij pensioenfondsen. We hebben gezien waar dat toe leidt bij het openbaar vervoer en bij de zorg.

Als er één kloof is die het pensioenstelsel onhoudbaar maakt, is het klasse en niet leeftijd.
We zijn de afgelopen jaren gewend geraakt naar pensioenen te kijken door die generatiebril. Dat klinkt immers naar mei ’68, dinosaurussen die van geen wijken willen weten en de romantiek van jeugdige rebellie daartegen. Prima entertainment, kortom. Maar ondertussen dreigen we de werkelijkheid uit het oog te verliezen. Als er één kloof is die het pensioenstelsel onrechtvaardigheid en onhoudbaar maakt, is het namelijk niet leeftijd. Het is klasse.‘Rijk’ leeft in Nederland 7 à 8 jaar langer dan ‘arm’. Dat klinkt naar Charles Dickens en negentiende-eeuwse toestanden, dus praten we tegenwoordig liever over onderwijsniveau. Heel veel verschil maakt het niet. Een 65-jarige met een hbo- of universitaire opleiding kan gemiddeld 3 jaar langer van zijn AOW en aanvullend pensioen genieten dan een leeftijdsgenoot die alleen vmbo heeft afgerond. Het verschil in gezonde levensverwachting – uiteindelijk toch waar het om gaat – bedraagt zelfs 5 jaar. Tel daarbij op dat lager opgeleiden gemiddeld eerder beginnen op de arbeidsmarkt. Dat ze vaker in zware beroepen werkzaam zijn. Dat zij de afgelopen jaren de leeftijd waarop zij daadwerkelijk met pensioen mochten aanzienlijk sneller zagen stijgen.

Als er één kloof is die het pensioenstelsel onhoudbaar maakt, is het klasse en niet leeftijd.


Pensioenakkoord: waarom je tegen moet stemmen

Het principeakkoord over een nieuw pensioenstelsel, waar de FNV-leiding mee akkoord is gegaan, betekent een grote stap terug op vrijwel alle fronten. Dit gedrocht moet worden weggestemd. Wat staat er in, waarom is dit zo’n slecht akkoord en wat kunnen we nog doen?

De cruciale weeffout in het pensioenstelsel

Hoe komt het toch dat het pensioenstelsel ‘piept en kraakt’?Jong en oud, werkgevers en werknemers, maar zelfs de overheid creëren in het pensioenstelsel een volkomen onnodig probleem. De hele keten in het stelsel doet zichzelf te kort; werkgevers betalen teveel premie, werknemers bouwen te weinig pensioenrecht op, gepensioneerden gaan in koopkracht achteruit en de staat mist als laatste belastinginkomsten. De belangrijkste oorzaak hiervoor is dat De Nederlandse Bank pensioenfondsen ten onrechte behandelt alsof het verzekeraars zijn. Het zijn spaarfondsen met spaartegoeden die worden gevormd ten behoeve van de pensioengerechtigden. Er zijn geen andere belanghebbenden dan de pensioengerechtigden. Dit in tegenstelling met de verzekeraars die een commerciële doelstelling hebben met aandeelhouders en streven naar winstmaximalisatie.

Ad Broere mei 4, 2019

Dokken en zwijgen. 7 mei 2018.

Dagelijks storten werknemers 80 miljoen in de Nederlandse pensioenspaarpot. Daar zit inmiddels 1350 miljard euro in. Maar de premies stijgen en de uitkeringen blijven gelijk of dalen. Bovendien gaan de pensioenfondsen er vanuit dat 68 de nieuwe pensioenleeftijd is. Een op de drie Nederlanders geeft zijn of haar pensioenfonds een onvoldoende. Vooral de hoge bonussen in de pensioensector stuiten op afkeer. Het vertrouwen in de fondsen is nog lager dan in banken en verzekeraars. Journalist Cees Grimbergen laat 3 bezorgde burgers aan het woord. Onder andere over hoe de pensioenindustrie zich andermans geld toe-eigende. Ook behandelt het programma Amerikaanse beleggers die honderden miljarden Nederlands pensioengeld beleggen. Wat verdienen Larry Fink (Blackrock), David Rubinstein (Carlyle) en Stephen Schwarzman (Blackstone)? En hoe ziet de belangenverstrengeling in de Nederlandse pensioenwereld eruit? Grimbergen ontmoet de Leidse econoom Professor Kees Goudswaard. Goudswaard zit in de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank en is voorzitter van de SER-commissie Toekomst Pensioenstelsel. En hoe onafhankelijk is het wetenschappelijk pensioeninstituut Netspar dat mede wordt gefinancierd uit pensioenpremies? Waarom verzwijgen Netspar-wetenschappers schimmigheid, fraude en mega-beloningen in de pensioenindustrie? Waarom negeert Netspar de Nederlandse pensioenbeleggingen in belastingontwijking? Ook aandacht voor de gouden handdruk die PGGM-directeur Else Bos ontving. Bos werkt nu als toezichthouder bij De Nederlandsche Bank


Motie van CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over een schandaal met pensioenfondsen in de jaren '90 afgewezen.

Kamer houdt beerput pensioenfondsen dicht. VVD, PvdA en D66 tegen onderzoek pensioenschandaal jaren '90. De Tweede Kamer heeft een motie van CDA Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt over een schandaal met pensioenfondsen in de jaren ?90 afgewezen. Omtzigt wil openheid van zaken. VVD, PvdA en D66 hebben geen behoefte aan een onderzoek. De motie werd kamerbreed aangenomen. Een half jaar later verschool verantwoordelijk minister Henk Kamp zich achter onduidelijkheid en geheimhoudingsplicht als reden voor het opnieuw niet uitvoeren van het onderzoek. In een brief gaf Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma op basis van een pilotonderzoek bij vijf pensioenfondsen aan dat een groter onderzoek onmogelijk is omdat de administratie uit begin jaren negentig niet meer is terug te halen.


Nieuwe pensioen onthullingen in Zwarte Zwanen.

Dagelijks worden miljarden euro’s verhandeld en belegd om een zo hoog mogelijk rendement te maken. Cees Grimbergen kreeg een exclusief kijkje in de wereld van pensioenbeleggers. In zijn zoektocht ontrafelt hij geheimen die voor de gemiddelde pensioenspaarder niet eerder onthuld zijn.
Kijk alle afleveringenZwarte Zwanen

Sparen we wel genoeg voor ons pensioen?

Wie kent ze nog, die mooie reclames van het Zwitserleven Gevoel met de boodschap: na je pensioen ga je pas echt leven. Een cabrio! Een cruise! Een tropisch eiland! Maar sinds de crisis van 2008 is de realiteit harder.

Hoe ziet ons pensioen er tegenwoordig uit?
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties