×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


notifications_noneadd
24-05-2019 13:05
1 volger , 1 antwoord
camera_alt
Afbeelding toevoegen
Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen


De maatschappij om ons heen wordt meer en meer individualistisch. De kans dat dit zijn weerslag vindt in ondernemend Nederland is al met al sterk aanwezig.

Toch komen ook steeds meer (nieuwe) samenwerkingsvormen op. Denk bijvoorbeeld aan de coöperatie, crowdfunding en netwerkorganisaties. Een van de vragen in deze bijdrage is dan ook: 

Is duurzaam ondernemen nog van deze tijd?

Duurzaam ondernemen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) worden vaak onder één noemer geschaard. Het zijn synoniemen.

Volgens MVO Nederland onderneemt een onderneming maatschappelijk verantwoord, als zij:

  • met haar activiteiten bewust waarde toevoegt aan 'people, planet, profit', 
  • daarin een zorgvuldige balans zoekt, 
  • daarover actief en transparant verantwoording aflegt en 
  • daarover een open dialoog voert met haar belanghebbenden.Aanvullend kan een bedrijf groeien door innovatief nieuwe markten te betreden. Zeker als mens, maatschappij en milieu hier profijt van hebben.  

In een periode van financiële crisis - ons allen tegenwoordig niet onbekend - is het optimaliseren van de arbeidsomstandigheden van wezenlijk belang. Immers, met goede arbeidsomstandigheden wordt de efficiency van productie- / bedrijfsprocessen verbeterd. Deze aandacht voor de mens werpt zijn vruchten bovendien af in een lager personeelsverloop, dus minder wervingskosten en inwerktijd.

Eigenlijk is duurzaam ondernemen dus juist van deze tijd. En dan hoeven we het niet alleen bedrijfseconomisch te bekijken. Ook het geestelijke, spirituele klimaat maakt dit duidelijk.

En dat brengt mij bij het volgende punt:

Duurzaam ondernemen op christelijke grondslag

Enkele decennia geleden was in de christelijke wereld de term 'conciliair proces' een bekend fenomeen. 'Heelheid van de schepping' was één van de pijlers. Dit aspect breng ik nu in verband met het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Voor niet-christelijke ondernemers zijn er natuurlijk de normen in het algemeen maatschappelijk verkeer. Op die basis is meewerken aan duurzaamheid al een nobel streven. Voor christenen komt daar op grond van de Bijbel nog een diepere laag bij. Feitelijk zou iedere christenondernemer duurzaam moeten ondernemen.

Allereerst is de zorg voor (de belangen van) de medemens geïntegreerd in het christen-zijn. Als ondernemer is in dat kader goede zorg voor de werknemers een logisch uitvloeisel. Het getuigt met andere woorden van naastenliefde.Zorg voor het milieu is een van de primaire opdrachten voor de mens. Helemaal in het begin van de Bijbel lezen we, dat God de mens in de Hof van Eden - het paradijs - plaatste om die te bewerken en te bewaren. Het streven naar heelheid van de schepping is de mens dus met de paplepel ingegoten.

Aangezien dit streven in een relatie met God tot stand is gekomen, kan dus met name van de christen duurzaam ondernemen verwacht worden.

 

Meer blogs over Marketing & ondernemen

Een aantal andere blogs van mijn hand over het ondernemen zijn te vinden in de Collectie Ondernemen.

Wil je ook meeschrijven,

maar ben je nog geen lid van Yoors?

Meld je dan hier aan…

Verantwoording afbeeldingen

  • werkbegeleiding       mvonederland.nl 
  • flying eagle                 Gloria Leconte
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties