×

Yoors


Inloggen
Registreren
×

Yoors


BBQ-tips voor iedereen, ja ook de gevoelige mens!

BBQ-tips voor iedereen, ja ook de gevoelige mens!


Het weer gaat heel erg op en neer in ons kleine landje maar ondanks dat zijn mensen helemaal weg van dit tijd van het jaar want tja de meeste mensen wachten er dan ook heel het jaar op of nouja bijna het hele jaar! Het weer begint wat zomers de worden en de BBQ-producten en lekkere zomerse recepten kom je nu overal tegen en daarmee voor mij ook dezelfde standaardvragen: “hey Bex mis jij het BBQ’en wel eens?” “Bex hoe kan je BBQ’en als je geen vlees eet of überhaupt dierlijke producten?” “Zomer recepten plantaardig hoe dan?” “Hoe doe je dat wanneer andere wel traditionele ingrediënten gebruiken?” Over dit soort vragen wil ik het graag hebben want waarom zou je deze dingen moeten missen als je plantaardig bent?!

laten we beginnen met het volgende: Focus op wat wel kan en niet op wat niet kan. Er zijn tegenwoordig zo veel verschillende producten verkrijgbaar dat je vrijwel letterlijk alles kan vervangen van kaas, naar alcohol, naar de wel bekende aardappel en ja.. Zelfs eisalade! Laat het je daarom niet tegenhouden om mee te doen (lactose-intolerantie, gluten allergieën, ei allergie, de gezonde toer, ja zelfs de stoere man.. Ik kijk naar jullie!). Tegenwoordig kan vrijwel alles en als het (nog) niet kan wees creatief en maak er iets van! Zelfs voor de mensen die echt plantbased zijn en dus vetten en bewerkten producten vermijden zijn mogelijkheden. Benieuwd naar wat? Lees dan vooral verder!

Foto is eigendom van Nutmeg notebook en mag alleen gebruikt worden met toestemming van de rechtmatige eigenaar. Deze foto is verstrekt met toestemming van de rechtmatige eigenaar.

Er wordt vaak aan mij gevraagd: “mis je het BBQ’en wel eens?”
nee eigenlijk niet als ik eerlijk ben. Ik ben zelf geen fan van een constante BBQ en buiten eten is niet bepaald mijn ding. Ik kan de sfeer van een kampvuur op een koele avond en eten koken daarop of op een BBQ wel heel erg waarderen maar dan nog heb ik zat optie om te BBQ’en mocht ik dat willen. Het enige waar ik persoonlijk rekening mee moet houden is dat ik niet per ongeluk ingrediënten op mijn eten krijg waar ik niet tegen kan zoals vlees, vet/olie, ei, honing, zuivel daarom houd ik mijn eten graag apart maar verder is er zat optie zelfs voor mij en dan komen we bij de volgende vraag aan:

Hoe kan je BBQ’en als je geen vlees eet of überhaupt dierlijke producten consumeert?
Heel simpel eigenlijk je hebt tegenwoordig allerlei soorten vervanging van worst (ekoplaza) tot burgers die op vlees lijken (vivera) tot echte groenteburgers in alle kleuren van de regenboog (Lidl) en deze kan je ook prima zelf maken en op de BBQ leggen. Zelfs smeersels, kaas, salades e.d. kunnen geheel vegan worden gekocht bij winkels zoals tidjoori, ekoplaza of veggideli maar regelmatig vind je ook “oeps” versies van verschillende producten in de normale supermarkt en ook deze zijn heel lekker bij de BBQ als een “side dish”.
 Er is ook zat wat je zelf kan maken zoals de pasta salade waar ik eerder al over heb geschreven ( zie hier: https://yoo.rs/93831fa9165a0262d394c3be1c453f35/blog/frisse-romige-macaroni-salade-1560513715.html?Ysid=138669) en natuurlijk de traditionele aardappel salade en lekkere sausjes zoals knoflooksaus en saté saus. Ik denk dat als je eens goed om je heen kijkt en online zoekt dat je zeker dingen tegen komt waar van je nooit had gedacht dat deze überhaupt zelf kon maken/kopen en dus een optie waren. Wees creatief!

Zomer recepten plantaardig hoe dan?
Er zijn vast en zeker mensen onder ons die alles wat gezonder willen of een eetpatroon volgen die laag in vet is zoals ik zelf. In dit geval zijn de voorgemaakte producten vaak een no go of een absoluut eens in de zoveel tijd een gevalletje zondige. Gelukkig kan je veel dingen zelf na maken zonder er vet aan toe te voegen. Denk hierbij dan aan een humus aardappelsalade waarvan je de humus zelf maakt, een pasta Alfredo salade op basis van bloemkool en evt. cashew noten, groenten op de BBQ denk hierbij dan aan mais kolven, stukken courgette, wortel, paprika e.d., sausjes op basis van azijn of vruchten, zelfgemaakte burgers op basis van groenten en bonen. Er is eigenlijk heel veel te beleven als je maar bereid bent om buiten het normale en de standaard te denken.

Food has the power to heal us. It is the most potent tool we have to help prevent and treat many of our chronic diseases.

-        Dr. Mark Hyman


Is plantaardig eten duur?
Deze vraag wil ik hier ook even kort beantwoorden omdat ik deze vraag echt heel vaak krijg. Er wordt heel veel gezegd dat plantaardig eten duur is. In het algemeen is eten sowieso duur maar als het op plantaardig eten aan komt kan dat best mee vallen. Het ligt natuurlijk wel een beetje aan iemand zijn/haar koopgedrag. Als je alleen voor biologisch gaat en hier bij ook vervangende producten koopt dan kan de prijs best oplopen maar stel dat je alleen basisproducten (De zo genoemde hele ingrediënten of whole foods) neemt met af en toe wat extra’s dan kan je de prijs heel ver omlaag trekken. Het ligt er dus net aan wat je koopt, hoeveel je ervan koopt, waar je het koopt e.d.

Voor meer Ideeën en advies over een whole foods plantbased BBQ neem eens een kijkje op (Engels talig maar de plaatjes spreken voor zich): https://www.nutmegnotebook.com/posts/cooking-method/grill-cooking-method/plant-based-bbq-time/

Ik hoop dat jullie hier wat tips uit kunnen halen en/of eens wat nieuws kunnen proberen.
Veel BBQ-plezier.

Xx


Hieronder kunnen je vrienden zich aanmelden. Jullie krijgen beiden gelijk een beloning van 125 Yp. Je kunt het helemaal bewerken en op maat maken.Weghalen is ook heel eenvoudig met het rode kruisje als je er met je muis op gaat staan.

signup

Word lid en beloon de maker en jezelf!
expand_less

Meest gestemde postsexpand_less

Recente postsexpand_less

Volgersexpand_less

Collecties